Zgodovina

ZGODOVINA, VIZIJA in IZGLED - DŠRD CELJE


Novembra 2007 smo somišljeniki ,,dobre igre,, ustanovili košarkarsko društvo, ki se bo zmoglo spoprijeti z novimi trendi vodenja mladih, uživanja pod koši, vse to na osnovi zdravega življenjskega stila. Prvenstvena naloga društva je zagotavljati postopnost in kontinuiteto razvoja košarkarskega potenciala mladeži v Celju in okolici. S tem pogledom smo že prvo leto nastopili na I.OŠ, in vsako leto dopolnjevali šole, dokler jih ni znašalo v šolskem letu 2012/13, 4 šole v Celju in okolici, kar štejemo za eden od vrhov, kar se tiče začetne razvejanosti Košarkarske šole, ki je bila časovno spredaj. To leto smo z najmlajšimi nastopili v DP v košarki za najmlajše pionirje in se tekmovalno uvrstili na zemljevid.

Začetki udejanjanja košarke za mladino pa segajo malo dlje, ko smo 2005 začeli na OŠ Fran Roš. V Celju in bližnjem okolišu je obstajal trend razvoja članske košarke, kar pa ni naše prvenstveno gibalo društva. Naše gibalo entuziastov, bivših košarkarjev je bilo zadostno potešiti ustvarjanje skozi gib, in izvrstna dopolnitev z delom v skupini in predvsem še pri mlajših nabiranje igrivih moštvenih izkušenj. To je bilo v razvid od začetka: v raznih oblikah športnega krožka ali pa kot dnevni dogodek ulične košarke za na športni dan. Čas je bil res v teh časih leta 2005, ko trener Štefan Zabret pride z šolanja na FŠ nazaj v Celje zgolj z roko v roki pobiranja izkušenj in lepih spominov. Ni bilo odveč časa kot je temu tako v hitri dobi sprememb danes, ko se ne znamo posvetiti stvari, ki jo lahko dorečemo. Tako delo pa je odriv za logično nadaljevanje in le uspešno delo v Košarki, skozi košarko.

Na OŠ Fran Roš je potekala košarkarska šola Mladi upi, ki je ostala, za najmlajše v Celju. Začeli smo 2005, 2007 smo že igrali ravno pravno prijateljske tekme z KK Laško. Sem sta ob koncu sezone prešla David Sojč, ki je pomagal pri treningih obsežne skupine navdušenih mlajših pionirjev, Štefan Zabret-u (trenerju, ki je to leto diplomiral) in igralec te prve generacije Miha Klajnšek. Odločitev za ustanovitev kluba pade konec leta.
Po 2008 obdobju smo kot priljubljena KŠ Upi Celje naprej (to je čas ko še ni bilo pod okriljem KZS tekmovanja najmlajših kategorij) igrali prijateljske tekme proti KK Elektra, KK Hopsi, 2008 decembra zmagali na zimskem turnirju v Šoštanju (so-pobudniki: Zabret, Kobale, Rituper kot nosilci športnih šol treh košarkarskih klubov Celja, Šoštanja in Polzele).
Tak regijski program igranja tekem in zlasti sodelovanja je ostal do dandanes ne presežna osnova razvoja najmlajših potencialov. Iz naše ekipe nastopi Kevin Podpečan kot prvi do regijske selekcije mlajših reprezentanc, a zaradi selitev ne ustali potenciala.


2012 leta imamo dolgo nameravan in končno sestavljen kolač 4 košarkarskih šol iz enako 4 OŠ. Igralci so igrali zimsko-poletno ligo košarke za najmlajše in dodali k temu za smetano 4. Leto zapored že Košarkarski tabor, ki je zaokrožil celoletni dogodek na Lopati pri Celju. Naj k tej zaokroženi celoti dodamo še turnirje ulične košarke, pa je na to lahko ponosen prenekateri. Trenažna piramida pa je dobila zdravo zasnovo. Zgodaj smo začeli sestavljati karakterno na integraciji mladih skozi igro. Dobljen bojevit a igrajoč karakter so ekipe krasile in spremljale naprej.


Od 2012-2016 smo po vključitvi v DP za najmlajše, naprej še bolj bdeli nad potenciali igralcev. Najprej pa smo sledili osebnim zmagam potem ,,če,, rezultatom pod težo katerih se je v Celju zgubil že marsikateri pretencioznež Celjski zavoljo slave. Mi smo imeli temelje v zemlji ne v rožah. Tudi ko smo igrali kot eden manjših kolektivov SMO BILI SKUPAJ… in UPI, ker kdo UPA ta sploh ne OBUPA.
V letu 2011/12 so rekoč naši igralci zaigrali v kategoriji U-10. Obdržali smo vsa prijateljska srečanja, ker so le ta dala doprinos h kontinuiranim prehodim v višje starostne nivoje. K temu stremimo še dandanes. Ker smo imeli po letih povprečno najmlajše ekipe, je bilo naše vodilo izstopajoče koherentnost v sodelovanju, grajenju igre, prijateljstvu. Kljub začetnim porodnim krčem smo vedno ,,po pravilu,, dobivali tekme v drugi polovici DP. Kar zadostno pokaže da smo le usmerjeni v UK znanja košarke in pod drugo je bil žar tekmovalnosti, ki je pa itak vseskozi krasil naše najmlajše JUNAKE.


Od nas so prešli igralci v različne klube, saj jih nismo hoteli pretenciozno zadržati zase. Pokrivamo PA kolikor lahko in se da skupine, Strokovno pa kategorije, kar NAJBOLJ ZMOREMO. Ne gremo se tega ,da so selekcije po stroki, prepuščene naprej same sebi, zato tudi svetujemo. V nadzorno- svetovalnem timu je od uvedbe tekmovalnih sezon Darko Dimec, ki bdi nad tem, po plati z raznovrstnostjo . S tako politiko kluba smo omogočili skozi košarkarsko šolo številnim igralcem,ki so šli skozi našo bazo t.j. košarkarsko šolo dober UK, ki so le v starejših kategorijah naredili stopnico višje. V kategoriji U-13 so vstopili celjski otroci z košarkarskimi izkustvi obogateni po koncu starostnih kategorije, ki jih prav vestno pokrivamo v klube izven Celja: KK ŠENTJUR, KK LAŠKO. Tudi v domača dva kluba so bili prestopi, tistih vezanih na doma.
Po eni strani nas je prostorska stiska zadnjega tekmovalnega leta v Celju 2015/16, ko smo imeli le eno šolo zadnje leto, gnala da naredimo korak v novo pot. Na Lavi smo vložili ves trud, ki ga premoremo, da smo zmogli sezono. Ob preplavi društev in košarkarskih klubov, smo bili izrinjeni zadnje z OŠ Lave, kjer da smo imeli premalo let domicila, ne pa tudi vestnega dela. Veseli nas da smo premogli narediti selekcijo U-11 2015/16 Samo s te šole, kjer so bile sočasno dva kluba košarke. Ob konkurenci pa smo imeli le MI članarino.


Ustanovili in preimenovali smo v Društvo za športne dejavnosti iz Štor. Tako da smo upravne odnose selili in tudi se sebe biološko v Štore. Kjer je prvo leto, prvemu trenerju, bil v podporo pri delu z najmlajšimi vzgojitelj Rok Gajšek, po rojstvu s Slivnice, bivši kapetan mlade ekipe Šentjurja. To pa zavoljo skrbi ob prevelikem vpisu otrok v letu 2016/17. Kar je le v veselje kako koordinirati delo Kar 25 igre željnih otrok v telovadnici, in skrbeti za RAZVOJ novih športnih navdušenih. Nekateri že sedaj kažejo znake talenta kljub 8 letom starosti. Da bodo le zanesljivo stopali po tej poti. Ob tem želim vse dobro še za nadalje, ob le telovadnici prijetnega sodelovanje s starši - ki tudi prinese največji blagor, za miren a goreč trening, ki da indic samo Košarkarja, kot le slehernega, ki izrazi VOLJO za to. Zaželen in vabljen je vsekakor vsak za dolgoročno uspešne zgodbe, v svetilu zanesljivega akterja košarke.


Leto 2017/18 bomo s selekcijo U11, po letu nabiranja moči, regeneracije celotnega tima, spočiti in skočimo leto pred vsem (glede na to da smo starostno najmlajša od ekip), stopili tako s starši, simpatizerji, podpirajočo okolico, z vsemi močmi, da predstavimo kar se da v najboljšem možnem načinu DŠRD v Štorah in pa na zemljevid Slovenije v rodno leto. Da ponesemo svoje ime le z dobrimi odnosi, ki prerastejo z igrami, in poslej na podlagi gorečih želja, ki se že kujejo.


V letu 2017/18 se po premoru vračamo malce utrujeni premora in hkrati spočiti v nove izzive.
Srečno leto in leto polno dobre igre, igrajočih Izzivov Novih poti tudi Vam privrženci te igre v Štorah!!!
Predsednik DŠRD in vodja TIMA Mlajših košarkarskih starostnih kategorij Štefan Zabret (prof.šp)